Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Magyar nyelvű cikkek, weboldalak a témában képes leírás - IPv6.tlap.hu
részletek »

Magyar nyelvű cikkek, weboldalak a témában - IPv6.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: ipv6.tlap.hu » Magyar nyelvű cikkek, weboldalak a témában
Keresés
Találatok száma - 32 db
 IPv6 - az EU is megkezdte az átállást

IPv6 - az EU is megkezdte az átállást

Az Európai Unión belül is munkába állt az első IPv6 hálózat, mégpedig a közösség egyik hivatala jóvoltából - az European Network and Information Security Agency fontos előnyöket remél a lépéstől. A hálózati és általában véve IT-biztonsági kérdésekkel foglalkozó Enisa közleményben jelentette be, hogy az utolsó simításokat is elvégezték az új platformon, így a látogatók immár minden szolgáltatásukat elérik az új internetprotokoll segítségével is. Ettől nemcsak nagyobb biztonságot és nyugalmat remélnek, egyben saját szerepüket is fontosnak tartják a további munkában.

/56-os forradalom - IPv6 otthonra

/56-os forradalom - IPv6 otthonra

Az IPv6-tal 199x-ben (x>=8, pontosan sajnos már nem emlékszem) találkoztam először. Egy IBM 2210-es routeren jött velem szembe (ezúton is köszönet érte a CERN-ben dolgozó honfitársainknak), és nem értettem, hogy miért van rá szükség, hiszen az IP(v4) tökéletes, ráadásul még értem is. Ebből a két mondatból már kiderülhetett, hogy nem szolgáltatói környezetben éltem akkoriban, naív, meg picit tudatlan is voltam a bináris világ ügyeit illetően (legalábbis ami ezt az internet nevű izét illeti, a FidoNet és a BBS pár évvel azelőttig sokkal mélyebb nyomot hagyott bennem). De a világ rengeteget változott, én is hihetetlenül sokat fejlődtem, és ma már pironkodás nélkül vállalom: az égvilágon semmihez sem értek (De bármit megcsinálok! Remélem olvassák ezt az emberiség szellemi, genetikai elitjének megmentésén fáradozó űrlények is, és kapok jegyet az űrhajóra, közlegénynek tuti jó leszek, csak mosogatni ne kelljen! :). Muszáj volt tehát kicsit újra elővennem a témát (persze nem csak, pontosabban nem pont ezért :), hogy aztán most már végre túljussak a ping ::1-en.

2011-ben végleg kifutunk az IP-címekből?

2011-ben végleg kifutunk az IP-címekből?

Immár egy teljes évtizede hallhatunk vissza-visszatérő figyelmeztetéseket a rendelkezésre álló IPv4-címek fogyásáról, a következő generációra történő átállás szükségességéről. Eddig vajmi kevés konkrétumról számolhattunk be az oldal hasábjain, a legtöbben ugyanis kivárnak. A legutóbbi hírek szerint ezt már nem sokáig tehetik, mert jövőre végleg kifutunk a szabad címekből, amely igencsak komoly következményekkel járhat - lássuk, mit is jelent majd ez a váltás, és miért járhatunk jól!

2012. június 06 - valami megváltozott

2012. június 06 - valami megváltozott

Az Internet Protokoll (IP) az a nyelv, amelyet a számítógépek az interneten való kommunikációhoz használnak. A Google leírásának példája szerint mindez hasonló a telefonszámokhoz, amelyek segítségével egy telefont egy másikhoz kapcsolhatunk. Az IPv6 az Internet Protokoll új verziója, melynek bevezetésére azért volt szükség, mert harminc évvel azután, hogy kiosztották az első internetes címeket, tavaly februárban hivatalosan is elfogytak a leggyakrabban használt IPv4-es, azaz a nyolcvanas évek elején bevezetett internetes protokollok.

5% alá csökkent a mostani rendszerben kiosztható címek száma

5% alá csökkent a mostani rendszerben kiosztható címek száma

A címeket menedzselő nemzetközi szervezet az utolsó előtti pillanatban újra felhívta a figyelmet az IP v6-ra történő átállás szükségességére és sürgősségére. Az IP-címek elosztásáért felelős nemzetközi szervezet, az NRO (Number Resources Organization) közleményben hívta fel a szolgáltatók és az érintettek figyelmét, hogy a még szabad régi típusú, IPV4-es címek mennyisége elért egy kritikus szintet, és a már most is drámainak tekinthető helyzetre sürgősen megoldást kell találni, különben a jövő évtől kezdve igen komoly gondok elé nézhetnek az internet használó vállalkozások.

A Web 2.0 jelenség (és ami mögötte van)

A Web 2.0 jelenség (és ami mögötte van)

Az IP v6-ra való áttérés mielőbbi megvalósulása alapját képezi a szoftverek és alkalmazások biztonsági megoldásai fejlődésének. Ez ahhoz is elengedhetetlen, hogy a hálózati teljesítmény rugalmasan növelhető ill. csökkenthető legyen függően a fizetőképes kereslettől, azaz attól, hogy garantált vagy csak a 'lehetőségek szerinti legjobb' (best effort) szolgáltatásminőségre (quality of service) van szükség.

Az Internet jövője

Az Internet jövője

A tartalomból: - A technológiai forradalmak közös vonásai - Az Internet jövője - új generációs Internet: - Tézis - Témakör - Jelenlegi helyzet - technológia - alkalmazás - Folyamatban lévő kutatások, fejlesztések

Az IP protokoll jövője: az IP v6

Az IP protokoll jövője: az IP v6

Modem kor kisszótár XLIV: Az IP protokoll jövője: az IP v6 Az Internet hálózat méretének a növekedése az utóbbi években óriási mértékűre nőtt, ami felvetette a jelenlegi címzési rendszer és az IP protokoll korszerűsítését. A Modem Kor Kisszótár jelen száma ezzel a kérdéssel foglalkozik.

Az utolsó pillanatig kivárnak az IPv6-átállással a piac szereplői

Az utolsó pillanatig kivárnak az IPv6-átállással a piac szereplői

A folyamatosan csökkenő IPv4-címek miatt szabályos spekulációs üzlet zajlik az internetes piacon. A mostani nyugodt helyzet csalóka, már alig 234 millió IPv4-cím kapható. A folyamatosan csökkenő IPv4-címek miatt szabályos spekulációs üzlet zajlik az internetes piacon. A világ legnagyobb IPv6 szolgáltatója után egy újabb cég, a nic.at hívta fel a figyelmet a rohamosan fogyó IPv4-címek veszélyére.

Hirdetés
Az utolsókat rúgja az IPv4

Az utolsókat rúgja az IPv4

Néhány hónap múlva végleg elfogynak a kiosztható IPv4 címek, a teljes tartomány 95 százalékát már felélték a felhasználók. Januárban csökkent 10 százalék alá a szabad címek száma, azóta több mint 200 millió új IPv4 címet osztottak ki, legnagyobb részüket Ázsiában.

Bő két éven belül elfogynak a netcímek

Bő két éven belül elfogynak a netcímek

Újra megkongatták a vészharangot internetes szakértők: becslések szerint a világháló jelenlegi címzési rendszerében jövő szeptemberben fogják kiosztani a szolgáltatóknak az utolsó címtartományokat, egy évre rá pedig az ezeken elérhető netcímek is kifogynak

Egy éven belül vége a netnek

Egy éven belül vége a netnek

Azaz nem megszűnik az internet, csak a végére érünk - elfogynak ugyanis az IP-címek, amelyekre a csatlakozó eszközöknek van szükségük. A jelenlegi rendszer nem tartogat elég kombinációt az okostelefonoknak és az otthoni kütyüknek, az új pedig még bőven nincs kész. Jön a világvége, vagy példátlan együttműködés kezdődik majd?

Egy hónapon belül elfogy az eddigi internet

Egy hónapon belül elfogy az eddigi internet

Már csak kb. 4 millió kiosztható IPv4-es cím van a RIPE-nél, és a szám folyamatosan csökken. A szervezet közlése szerint a felhasználási trendeket figyelembe véve mindez nagyjából egy hónapig lehet még elég. A szolgáltatóknak kiosztható blokkok már február elején elfogytak, az az IP-címek kiosztásáért is felelős Internet Assigned Numbers Authority (IANA) nevű szervezet ekkor - az eredeti forgatókönyvnek megfelelően - felosztotta a világ öt nagy regionális szolgáltatója közt az utolsó öt nagy, egyenként közel 17 millió címet tartalmazó blokkot. A szakemberek már jóval korábban felkészültek a helyzetre, a tesztek után idén júniustól él az új, IPv6 protokoll. Míg az IPv4 mintegy 4 milliárd cím kiadását tette lehetővé, az új verzióval - a 128-bites címzési rendszernek köszönhetően - nagyságrendekkel több hálózati eszköz kapcsolható az internetre. Az 1994-ben szabványosított IPv6-os protokollal a jelenlegi dinamikus IP-címek helyett akár a világ összes számítógépe kaphat egyedi, állandó IP-címet, és minden internetkapcsolatra képes eszköz is egyedi azonosítóval kommunikálhat egymással.

Elfogy a hely a neten?

Elfogy a hely a neten?

Az internetes címek kiosztásáért felelős IPv4 protokoll által biztosított címek egykoron végtelennek tűnő száma már majdnem teljesen kiosztásra került. A nagy testvére már kész, de sok érintett meg sem kezdte az átállást.

Elfogynak az IP címek

Elfogynak az IP címek

A legtöbb szakértő és netszolgáltató azt tanácsolja, hogy ne pánikoljunk - a tény azonban ettől még tény. Kevesebb, mint tizenkét hónapon belül elfogynak az IP címek. Hogy az IP címek előbb-utóbb elfogynak, azt mindig tudtuk; olyasmi ez, mint a környezetszennyezés. Évek óta tudjuk, hogy nem lesz jó vége... de nem teszünk ellene semmit. Végül az utolsó pillanatban jön a pánik, és valahogy megoldjuk (vagy nem.)

Ez már nem tréfa: valóban elfogytak az internetcímek

Ez már nem tréfa: valóban elfogytak az internetcímek

A címeket menedzselő nemzetközi szervezet az utolsó előtti pillanatban újra felhívta a figyelmet az IP v6-ra történő átállás szükségességére és sürgősségére. Az IP-címek elosztásáért felelős nemzetközi szervezet, az NRO (Number Resources Organization) tegnap közleményben hívta fel a szolgáltatók és az érintettek figyelmét, hogy a még szabad régi típusú, IPV4-es címek mennyisége elért egy kritikus szintet, és a már most is drámainak tekinthető helyzetre sürgősen megoldást kell találni, különben a jövő évtől kezdve igen komoly gondok elé nézhetnek az internet használó vállalkozások.

Felkészült az internet válságára? Már csak 18 hónapja van rá!

Felkészült az internet válságára? Már csak 18 hónapja van rá!

Úgy becsülhető, hogy 18 hónapon belül, a jelenlegi IP címek elfogynak, nem nő tovább azoknak az új eszközöknek a száma, amelyekkel elérhető az internet. Az IP címek olyan kódok, amelyek szükségesek az internethez való hozzáféréshez. A probléma a PC-ktől kezdve a mobiltelefonokig minden eszközt érint.

Tuti menü